Coppo
Piemonte
Rodinná historie vinařství Coppo se traduje již od roku 1892 a prolíná s ní i historie města Canelli, jež je považována za hlavní město odrůdy Moscato. Coppo je jedním ze čtyř historických společností v Canelli, jehož sklepy z devatenáctého století vykopané do tvaru tunelu a nyní přejmenované na “podzemní katedrály”, byly v poslední době uznány jako součást světového dědictví UNESCO.
Dnes jednohvězdičkové vinařství Coppo a jejich rodina se od sladkých šumivých vín, která jsou výrazným otiskem Made in Italy, na základě vášně a inspirace ve francouzských vínech zaměřila na produkci bílých vín z odrůdy Chardonnay, stejně tak jako v burgundsku, Stejně tak na šumivá vína „metodo classico“ inspirovaná oblastí Champagne. Nedílnou součástí portfolia pak také zůstává zaměření na odrůdu Barbera d´Asti, jež je
v regionu domestifikována a jejíž vína mají svůj osobitý charakter, strukturu a výraznější potenciál dlouhověkosti než její „menší“ regionální sestřička z Alby a jejího okolí.
Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 320 m nad mořem, jsou exponované na jih až jihovýchod. Víno vyzrává v nerezových tancích. Odrůda Cortese.
Suché, bílé víno se svěžím aroma, ovocné s minerálními tóny. V chuti výrazné s citrusovou kyselinkou. Vhodné k ústřicím nebo mořským plodům. Teplota podávání 8-10°C.
Nejmladší Chardonnay produkované vinařstvím Coppo. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 650 m nad mořem, jsou exponované na jih, jihovýchod i jihozápad. Ideálně vyvážený poměr dubových sudů a nerezových tanků dělá z Costebianche skvělé víno v poměru cena/kvalita.
Bílé suché víno, v aroma květinové tóny, jablko, broskev. V chuti výrazné, svěží a kulaté. Vhodné k ústřicím nebo plodům moře. Archivace je možná po dobu 3 let. Teplota podávání 10-12°C.
Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 650 m nad mořem, jsou exponované na jih až jihovýchod. Burgundské Chardonnay z Piemonte! 12 měsíců na nových sudech barrique a dlouhé lahvové zrání dělá z Monteriola dokonale vyvážené Chardonnay typu elegantního Mersaultu.
Bílé, suché, středně těžké víno s aroma divokých květin, manga a citrusů. Výrazná a svěží kyselinka s dlouhou dochutí. Vyzkoušejte s grilovaným lososem se sezamem nebo vařeným králíkem v koření. Teplota podávání 10-12°C.
Tradiční metodou kvašení v láhvi vyráběné šumivé víno z odrůd Pinot Nero a Chardonnay. Skvěle vyvážené perlení, vůně i chuť by si nejeden konzument hravě spletl s pravým Champagne z Francie. Ne nadarmo, se pradědeček Piero Coppo, nechal již začátkem 20. století Francií inspirovat a její metody začal revolučně v Piemonte zavádět a používat. A tak je tomu dodnes. Složení 80% Pinot Nero, 20% Chardonnay.
Šumivé bílé víno s intenzivnám aroma chlebové kůrky, chuť je suchá a delikátní. Má velký archivační potenciál 15 let+. Párujte s ryboou, krevetou nebo smaženými olihněmi.
Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 650-820 m nad mořem, jsou exponované na jih až jihozápad. Název L'avvocata vzniklo podle majitelky vinohradu - právničky. Mladé a bez kontaktu se dřevem, zraje pouze v nerezu. Skvělý poměr kvality a ceny! Odrůda Barbera.
Červené suché víno. Aroma černých višní a ostružin, v chuti svěží a ovocné. Vhodné k vypití dokud je mladé, poté se ztrácí jeho svěžest. Párovat se bude skvěle se salámovými nářezy a boloňskou omáčkou.
Víno je vyrobeno z odrůdy Barbera. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 200-250 m nad mořem, jsou exponované na jih až jihozápad. První ročník tohoto vína byl vyroben již v roce 1985. Víno zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech - 20% v nových a 80% v 2-3x použitých. Skvělá Barbera od jednoho z nejlepších výrobců v Piemontu!
Suché, středně těžké červené víno. V aroma zralé červené ovoce a koření. V chuti černé třešně, švestky a v dochuti příjemná tříslovina. Skvěle se páruje s červeným masem, zvěřinou nebo houbovým risottem.
Vrcholná Barbera vinařství! Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 200-250 m nad mořem, jsou exponované na jih až jihovýchod. První ročník tohoto vína byl vyroben již v roce 1984. Víno zraje 14 měsíců ve francouzských dubových sudech. Plné těžké červené víno s vyváženými taniny a předpokladem vyzrávání v láhvi po dobu minimálně dalších 10-ti let.
Suché červené víno. Aroma černé třešně, švestky a ostružiny, v chutí plné, tmavé červené ovoce, strukturované s delší dochutí. Vhodné k červeným masům, zvěřině (bažant), restované telecí na víně Barbera. Archivace 10+let.